Bułka do kebaba

Opis Bułka do kebaba:

Bułka do kebaba to wbrew pozorom nie jest trudna sprawa. Każdy z nas lubi od czasu do czasu jedzenie fastfood. Na mieście możemy spotkać wiele różnorodnych wariacji na temat kebaba. Nie ma jednak nic lepszego niż taki przygotowany własnoręcznie w domu. Z pewnością jest o wiele zdrowszy. Mamy wtedy pewność z jakich składników on się składa.

Ich wykonanie zajmuje trochę czasu, jednak jest to głównie czas oczekiwania na wyrośnięcie bułek. Reszta zajmuje nam już dosłownie kilka minut.

Pieczywo to można mrozić, a następnie podpiec np. na grillu elektrycznym, dzięki czemu bułki do kebaba będą tak chrupiące jak w prawdziwym kebabie. Dzięki własnoręcznie przygotowanym bułkom, nasz kebab pokochają wszyscy.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

600 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
150 g jogurtu naturalnego bardzo gęstego
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania bułek
Garść sezamu do oprószenia bułek

Sposób przygotowania:

Do przegotowanej ciepłej wody dodajemy pokruszone świeże drożdże. Dodajemy do tego również cukier oraz 2 łyżki mąki. Następnie całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, aż zacznie zwiększać swoją objętość.
Następnie do miski dodajemy pozostałą mąkę, jogurt, sól, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko mieszamy na początku łyżką, ale następnie zagniatamy ręką na gładkie ciasto. Najlepiej wyrabiać je przez około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
Większą miskę oprószamy od środka mąką i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy następnie na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy ją na kształt koła. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawić na około 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Tuż przed włożeniem bułki do piekarnika, musimy ponacinać ją wzdłuż ostrym nożem. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy pieczywo rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Bułkę pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, do zarumienienia. Po ostygnięciu pokroić na 4 części. Następnie każdą cześć przekroić w poprzek, by utworzyć kieszonkę w bułce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.