Opis budyń czekoladowy z chia:
Budyń czekoladowy z chia – to ostatnio prawdziwy hit kulinarny. Nasiona Chia zwane są również szałwią argentyńską. Ich główną zaletą są włókna, które są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji 12 do 1. Dzięki temu mają ogromne właściwości nawilżające. Należy jednak pamiętać, żeby podawać je z dużą ilością wody- inaczej zabiorą ją z naszego organizmu. Domowy budyń możemy podawać z owocami lub bez dodatków.Sprawdźcie również inne nasze przepisy na desery.
Składniki:
2 łyżki nasion chia
200 ml mleka sojowego
1 łyżka niesłodzonego kakao
Stewia lub miód do smaku
1 łyżka wiórek kokosowych
Kawałki czekolady/owoce
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy mleko i dodajemy nasiona chia oraz wiórki kokosowe. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie masę przekładamy do blendera. Dodajemy kakao, kilka łyżek mleka oraz stewię lub miód. Wszystko blendujemy na gładka masę.
Przekładamy do miseczek i posypujemy kawałkami czekolady lub podajemy z owocami.