Bruschetta z pomidorami

Opis Bruschetta z pomidorami i bazylią:

Bruschetta z pomidorami i bazylią to wspaniała włoska przystawka, którą przygotujemy w krótkim czasie. Świeże pieczywo, dobre i soczyste pomidory, świeża bazylia oraz pyszna oliwa z oliwek to doskonałe połączenie smaków. Jeżeli chcecie zachwycić gości niebanalną przekąską, polecam bruschettę z pomidorami i bazylią. Bruschetta z pomidorami to typowa przystawka na wieczór znajomymi! Mamy dla Ciebie również inne przepisy na przystawki.

Składniki:

Bagietka
2-3 pomidory
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy na kawałki. Obieramy 1 ząbek czosnku. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek i wciskamy do niej 1 ząbek czosnku. Składniki mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 15-20 min. Następnie każdą kromkę smarujemy mieszanka oliwy i czosnku. Bagietki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 stopni na ok 15 min.
Następnie przygotowujemy pomidory. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane pomidory kroimy w niewielką kosteczkę. Listki świeżej bazylii siekamy na drobno i dodajemy do pokrojonych pomidorów. Do tego wciskamy 2 ząbek czosnku. Dolewamy odrobię oliwy, dodajemy sól i pieprz i wszystko razem ze sobą mieszamy. Tak przygotowane pomidory nakładamy na przypieczoną wcześniej bagietkę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.