Bruschetta z pieczarkami i serkiem

Opis Bruschetta z pieczarkami i serkiem :

Bruschetta z pieczarkami i serkiem to wyśmienita opcja na przystawkę. Jest prosta i szybka do wykonania, a jednocześnie niezwykle smaczna. Przypadnie do gustu każdemu.

Wśród moich znajomych są osoby, które nie jedzą mięsa. Zawsze zastanawiałam się do mogę dla nich przygotować na przyjęcie, żeby było smaczne ale i ciekawe. Postanowiłam wtedy przygotować tą pyszną przystawkę. Do smarowania zazwyczaj używam sera ricotta, który pasuje do większości dodatków. Można jednak jako zamiennik użyć na przykład sera koziego.

Bruschettę przygotowuję jednak nie tylko jako przystawi na przyjęcia, przygotowuję ją również na kolację dla rodziny. Jest lekka i pożywna, więc idealnie pasuje na kolację.

Polecam Wam również nasze inne przepisy na przystawki.

Składniki:

Garść pieczarek
2 łyżki masła
10 dag sera ricotta
Sól, pieprz
1 ciabatta
Starta gałka muszkatołowa
Oliwa

Sposób przygotowania:

Na początku ciabattę kroimy na kromki (najlepiej kroić ją po skosie, w grubsze plastry). Następnie z każdej strony kromki grillujemy na złocisty kolor.

Pieczarki obieramy, kroimy na ćwiartki. Następnie podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni przez około 5-6 minut.

Następnie każdą kromeczkę smarujemy dosyć grubo serem ricotta. Na górę układamy kilka ćwiartek podsmażonych pieczarek.

Przed podaniem bruschetty posypujemy odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Następnie wszystko skrapiamy odrobiną oliwy i doprawiamy solą i pieprzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.