Bruschetta z pomidorami i bazylią przepis

Opis Bruschetta z pomidorami i bazylią:

Bruschetta z pomidorami i bazylią to wspaniała włoska przystawka, którą przygotujemy w krótkim czasie. Świeże pieczywo, dobre i soczyste pomidory, świeża bazylia oraz pyszna oliwa z oliwek to doskonałe połączenie smaków. Jeżeli chcecie zachwycić gości niebanalną przekąską, polecam bruschettę z pomidorami i bazylią.

Składniki:

Bagietka
2-3 pomidory
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy na kawałki. Obieramy 1 ząbek czosnku. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek i wciskamy do niej 1 ząbek czosnku. Składniki mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 15-20 min. Następnie każdą kromkę smarujemy mieszanka oliwy i czosnku. Bagietki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 200 stopni na ok 15 min.
Następnie przygotowujemy pomidory. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowane pomidory kroimy w niewielką kosteczkę. Listki świeżej bazylii siekamy na drobno i dodajemy do pokrojonych pomidorów. Do tego wciskamy 2 ząbek czosnku. Dolewamy odrobię oliwy, dodajemy sól i pieprz i wszystko razem ze sobą mieszamy. Tak przygotowane pomidory nakładamy na przypieczoną wcześniej bagietkę.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here