Brukselka smażona z boczkiem

Opis brukselka smażona z boczkiem:

Brukselka smażona z boczkiem to najbardziej klasyczny sposób przyrządzenia tego dania. Niestety ale brukselka nie cieszy się u nas aż taką popularnością, a szkoda bo jest dobra i zdrowa. Sama nie byłam jej wielką fanką bo zawsze kiedy ją jadłam była rozgotowana i gorzka. Jednak znalazłam idealny przepis aby ją pokochać. Mam nadzieję, że przekonam nawet mocnych przeciwników tego warzywa. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

500 g brukselki
75 g wędzonego boczku
1 łyżka masła
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Z brukselki obrywamy zwiędłe liście. Następnie ją dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wycinamy twardą podstawę. Wszystkie główki delikatnie nacinamy z dołu na krzyż. W garnku gotujemy wodę z solą. Gdy woda się zagotuje, dodajemy brukselkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 12 minut. Odcedzamy.

Boczek wędzony kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy do tego masło oraz brukselkę. Całość wymieszać ze sobą. na końcu doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.