Brukselka smażona z boczkiem

Opis brukselka smażona z boczkiem:

Brukselka smażona z boczkiem to najbardziej klasyczny sposób przyrządzenia tego dania. Niestety ale brukselka nie cieszy się u nas aż taką popularnością, a szkoda bo jest dobra i zdrowa. Sama nie byłam jej wielką fanką bo zawsze kiedy ją jadłam była rozgotowana i gorzka. Jednak znalazłam idealny przepis aby ją pokochać. Mam nadzieję, że przekonam nawet mocnych przeciwników tego warzywa. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

500 g brukselki
75 g wędzonego boczku
1 łyżka masła
Sól, pieprz
Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Z brukselki obrywamy zwiędłe liście. Następnie ją dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wycinamy twardą podstawę. Wszystkie główki delikatnie nacinamy z dołu na krzyż. W garnku gotujemy wodę z solą. Gdy woda się zagotuje, dodajemy brukselkę. Gotujemy pod przykryciem ok. 12 minut. Odcedzamy.

Boczek wędzony kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy do tego masło oraz brukselkę. Całość wymieszać ze sobą. na końcu doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.