Opis:

Brownie to wyśmienite ciasto czekoladowe. Ciasto to jest typowe dla kuchni amerykańskiej, ale jest coraz popularniejsze również w Polsce. Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta. Najczęściej podawane jest na ciepło lub na zimno w postaci małych kwadracików. Klasyczne brownie składa się z czekolady deserowej, masła, cukru, mąki oraz chrupiących orzechów.

Składniki:

200g gorzkiej czekolady
100g mąki pszennej
200g cukru
1 kosta masła (ok. 200g)
6 jajek
2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Na małym ogniu stawiamy rondel z niewielką ilością wody. Następnie na rondel stawiamy szklaną miskę i wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę oraz masło. W ten sposób Gorąca para wodna szybko i sprawnie rozpuści składniki w misce. W ten sposób czekolada nie zostanie przypalona. Czekoladę i masło mieszamy „na ogniu” do momentu uzyskania jednolitej masy. Mieszankę należy ostudzić.
W oddzielnej misce ubijamy jajka i dodajemy do nich mąkę i cukier. Również miksujemy wszystko na jednolitą masę. Do gotowej masy dodajemy ostudzoną czekoladę, po czym dodajemy posiekane orzechy.
Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem. Idealna wysokość brownie powinna mieć 2- cm wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 20 min.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy na małe kwadraty.
Gotowe ciasto możemy podawać na różne sposoby, np. na ciepło, na zimno, z dodatkiem lodów lub owoców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here