Opis Brokuły z czosnkiem i migdałami :
Brokuły z czosnkiem i migdałami prażonymi to dosyć odważne połączenie smaków, ale niezwykle smaczne rozwiązanie.
Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków.
Migdały to źródło wapnia i magnezu, a także cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których zazwyczaj brakuje w codziennej diecie. Natomiast czosnkowy sos na bazie jogurtu jest świetnym dietetycznym rozwiązaniem dla osób z nadwagą. Składa się on wyłącznie z niskokalorycznych składników.
Danie to jest bardzo szybkie do przygotowania i na pewno przypadną wszystkim do gustu.
Ta potrawa godnie uzupełni nasze przepisy na dania główne.
Składniki:
1 główka brokuła
2 ząbki czosnku
1 jogurt naturalny
4 łyżki płatków migdałów
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Musimy uważać żeby za bardzo ich nie dogotować. Powinny być delikatnie twarde.
Przygotowujemy w tym czasie sos czosnkowy. Do jogurty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy ze sobą. Migdały prażymy bez tłuszczu na patelni.
Ugotowanego brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i układamy na talerzu. Następnie brokuły polewamy sosem czosnkowym i całość posypujemy prażonymi płatkami migdałów.