Brokuły w cieście

Opis brokuły w cieście:

Brokuły w cieście – uwielbiane przez wiele osób. Brokuły panierowane mogą być dodatkiem do obiadu, ale można potraktować je również jako przystawkę lub przekąskę i jeść np. z przygotowanym własnoręcznie sosem. Do tego dania polecam serdecznie przepis na sos czosnkowy.

Składniki:

500 g brokuł
200 g mąki
2 jajka
200 ml mleka
5 łyżek wody
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
Sól
Oliwa z oliwek
Bułka tarta

Opis przygotowania:

Na początku brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Jeżeli mamy taką możliwość najlepiej przyrządzić je na parze.

Do miski dodajemy mąkę, jajka, mleko, wodę cukier, szczyptę soli oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Wyrabiamy z nich ciasto naleśnikowe. Ciasto musi mieś gładka masę.

Ugotowane brokuły tniemy na bukieciki. Każdy z nich maczamy kolejno w cieście naleśnikowym i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej wcześniej przygotowane bukieciki. Smażymy z każdej strony, aż będą miały złoty kolor. Jeżeli jest taka możliwość możemy usmażyć je we frytkownicy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.