
Opis brokuły w cieście:
Brokuły w cieście – uwielbiane przez wiele osób. Brokuły panierowane mogą być dodatkiem do obiadu, ale można potraktować je również jako przystawkę lub przekąskę i jeść np. z przygotowanym własnoręcznie sosem. Do tego dania polecam serdecznie przepis na sos czosnkowy.
Składniki:
500 g brokuł
200 g mąki
2 jajka
200 ml mleka
5 łyżek wody
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
Sól
Oliwa z oliwek
Bułka tarta
Opis przygotowania:
Na początku brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Jeżeli mamy taką możliwość najlepiej przyrządzić je na parze.
Do miski dodajemy mąkę, jajka, mleko, wodę cukier, szczyptę soli oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Wyrabiamy z nich ciasto naleśnikowe. Ciasto musi mieś gładka masę.
Ugotowane brokuły tniemy na bukieciki. Każdy z nich maczamy kolejno w cieście naleśnikowym i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej wcześniej przygotowane bukieciki. Smażymy z każdej strony, aż będą miały złoty kolor. Jeżeli jest taka możliwość możemy usmażyć je we frytkownicy.