Opis bogracz:
Bogracz to nazwa kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Bograczem nazywa się również zupę gulaszową, którą przygotowuje się właśnie w tym kociołku. Bogracz jest to więc zupa gulaszowa, którą przyrządza się z ziemniakami, papryką i pomidorami. Polecamy również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1 kg mięsa na gulasz
100 g boczku wędzonego
5 pomidorów
1 cebula
4 ząbki czosnku
5 ziemniaków
4 papryki
1 papryka ostra
Koncentrat pomidorowy
Sól, pieprz
3 łyżeczki wędzonej papryki
Woda
Sposób przygotowania:
W tym przypadku bogracz przygotujemy w warunkach domowych, może być to kuchenka gazowa, elektryczna lub płyta indukcyjna.
Na początku mięso kroimy w większą kostkę. Następnie kroimy w kostkę również boczek oraz paprykę. Pomidory musimy najpierw sparzyć i obrać ze skórki. Następnie kroimy je na ćwiartki.
Garnek rozgrzewamy na ogniu. Na początku do garnka wrzucamy boczek, aby wytopił się tłuszcz. następnie do tego wrzucamy pokrojone mięso, cebulę oraz czosnek. Trzymamy do czasu, aż się zarumienią. Po tym czasie wlewamy do garnka wodę. Musi być taka ilość, żeby zakryła mięso. Doprawiamy solą oraz wędzoną papryką. Następnie dodajemy również ostrą paprykę. Całość dusimy przez 1,5 godziny.
Po tym czasie dopiero możemy dodać pozostałe składniki. Dodajemy pomidory, słodką paprykę oraz ziemniaki. W razie konieczności możemy doprawić jeszcze wędzona papryką. Dusimy jeszcze przez chwilę, aż ziemniaki będą miękkie. Na samym końcu dodajemy przecier pomidorowy.