Kuchnia azjatycka już dawno przekonała do siebie Polaków. Nie tylko chętnie wychodzimy do lokali w celu skosztowania nowych, pysznych potraw, ale także coraz śmielej eksperymentujemy w domu przygotowując orientalne dania. Co warto wiedzieć o kuchni azjatyckiej? Które produkty warto znać i kupić do domowej spiżarni?

 

 

  • Kuchnia azjatycka
  • Makaron ryżowy i inne produkty, które warto znać
  • Stir-Fry

 

 

Kuchnię azjatycką cechuje bogactwo smaków, które potrafią zawładnąć każdym podniebieniem.

 

Kuchnia azjatycka

Oprócz samego jedzenia kuchnia azjatycka to także cała filozofia żywienia. Według Chińczyków umysł mieści się w żołądku, dlatego pożywienie stanowi niezwykle istotny aspekt mieszkańców Państwa Środka. Z Chin pochodzą podstawowe produkty pojawiające się niemal we wszystkich regionalnych kuchniach na kontynencie azjatyckim. Mowa oczywiście o makaronie, sosie sojowym i tofu. W kuchni chińskiej dania wyróżniają się szybkością przygotowania (wyjątek stanowią pekińskie zupy lecznicze).

W kuchni japońskiej dokłada się starań, by nie mieszać ze sobą zbyt mocno smaków, ani nie przyprawiać dań zbyt mocno tak, aby nie zmieniać specyfiki podstawowego smaku. Takie podejście owocuje potrawami z misternie ułożonych składników. Część skadników kuchni japońskiej uchodzi za mistyczne. Są to np. chrzan wasabi, wodorosty, algi, czy mięso trującej ryby fugu. Kuchnia Japonii to także szereg zasad stosowanych w trakcie spożywania potraw. Przykładowo w trakcie jedzenia jedzenia sushi po każdym kęsie powinno przekąsić się marynowany imbir, który zatrze smak poprzednio spożytej potrawy.

 

Kuchnia tajska znana jest przede wszystkim z sałatek łączących w sobie przeciwstawne smaki oraz na pozór sprzeczne składniki. Podstawą wielu tajkich dań jest tamaryndowiec, starty korzeń kolendry zmiażdżony wraz z czosnkiem oraz chili, będące podstawowym składnikiem wielu różnych past.

 

Ostre smaki, starannie przygotowywane potrawy z dużym naciskiem na kolorystykę i estetyczny wygląd to znaki rozpoznawcze kuchni koreańskiej. Jest ona znana z bogactwa składników i przywiązania do tradycji. Dania kuchni koreańskiej serwowane są w małych porcjach, zwykle posypane sezamem. Kuchnia koreańska to zasada 5-ciu smaków. Dania charakteryzuje zestawianie pikantnych i słonych przypraw, do których zalicza się cebulę, paprykę chilli, czosnek, sezam, sos sojowy, ocet i imbir.

 

W kuchni indyjskiej do jedzenia podchodzi się z oddaniem i czcią. Posiłki zgodnie z zasadami medycyny indyjskiej powinny się wyróżniać równowagą, harmonią i spójnością, ponieważ jedzenie wpływa na ciało, umysł i duszę. Dania robi się pieczołowicie i w całkowitej czystości. Cały proces przyrządzania oparty jest na intuicji i wyczuciu smaku osób przyrządzających posiłki.

 

 

Makaron ryżowy i inne produkty, które warto znać

Kuchnia azjatycka to bogactwo przeróżnych smaków. Wśród wielu używanych składników możemy wyróżnić kilka bardzo znanych. Są to m.in.:

 

 

  • Makaron ryżowy. Jest wyjątkowym produktem o delikatnym smaku. W kuchni azjatyckiej stanowi podstawę wielu dań (np. kultowego Pad Thai)
  • Olej sezamowy. Ten popularny w kuchni azjatyckiej składnik jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wystarczy dodać do dania kilka kropel, a smak makaronów, mięs i sałatek będzie odczuwalnie wzbogacony. Z olejem sezamowym dania nabierają wyjątkowego smaku.
  • Sos hoisin. Ten słodko-słony sos na bazie śliwek i soi jest stosowany przede wszystkim w daniach kuchni kantońskiej. Chińczycy bardzo lubią łączyć go z kaczką czy warzywami. Sos ten nie pojawia się jednak tylko na chińskich stołach. W kuchni wietnamskiej jest stosowany jako jeden ze składników zupy pho. Dobrze komponuje się też z sajgonkami.
  • Wodorosty. Odpowiednio przyprawione wodorosty są pysznym i zdrowym dodatkiem stosowanym często w japońskiej kuchni. Wykorzystuje się je często w sałatkach do ryb lub mięs.
  • Sos ostrygowy – świetnie komponuje się z wieprzowiną i wołowiną. Podkreśla smak owoców morza, smażonego łososia, szpinaku czy szparagów. Jest także stosowany do przygotowywania marynaty.
  • Mleko kokosowe. Na jego bazie często przygotowuje się treściwe zupy, sosy i desery.
  • Sos sojowy – jeden z najważniejszych składników kuchni azjatyckiej, obecnie używany również w kuchniach tradycji zachodniej.
  • Sos rybny – jest znanym dodatkiem w krajów Azji Południowo-Wschodniej, używany do doprawienia i dosalania dań oraz używany do marynowania.

 

 

Azjatyckie produkty możemy znaleźć na półkach niemal każdego sklepu spożywczego, a potrzebna przyprawa orientalna, której potrzebujemy do przyrządzenia danej potrawy jest dostępna od ręki.

 

Stir-Fry

Jeśli nie mamy czasu i ochoty stać przy garnkach, ale chcemy zjeść pyszny obiad, dania typu stir fry przychodzą z pomocą. Nazwa pochodzi od 2-óch angielskich słów: stir (mieszać) i fry (smażyć). Polega na krótkim smażeniu w wysokiej temperaturze. Sprawia to, że warzywa pozostają jędrne i chrupkie, a także zachowują przy tym swój intensywny kolor. Mięso z kolei jest soczyste. Oczywiście, by potrawa przygotowywana w ten sposób udała się, powinniśmy przestrzegać paru istotnych zasad.

Biorąc pod uwagę fakt, że opisywana metoda polega na szybkim smażeniu oraz ciągłym mieszaniu, w trakcie gotowania nie będziemy mieli czasu na przygotowywanie produktów. Wszystkie składniki dania musimy mieć wcześniej umyte, pokrojone, posiekane i w zasięgu ręki, byśmy mogli je sprawnie dodawać w trakcie gotowania. Owoce morza, ryby, mięsa, warzywa i inne składniki należy osuszyć i pokroić na kawałki, a ryż lub makaron ugotować i dokładnie odcedzić.

Musimy dobrze rozgrzać głęboką patelnię lub wok, a następnie wlać odrobinę oleju. Do smażenia taką metodą najlepiej używać te oleje, które mają wysoką temperaturę dymienia: olej rzepakowy, ryżowy, sojowy, arachidowy, sezamowy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.