
Kuchnia azjatycka już dawno przekonała do siebie Polaków. Nie tylko chętnie wychodzimy do lokali w celu skosztowania nowych, pysznych potraw, ale także coraz śmielej eksperymentujemy w domu przygotowując orientalne dania. Co warto wiedzieć o kuchni azjatyckiej? Które produkty warto znać i kupić do domowej spiżarni?
- Kuchnia azjatycka
- Makaron ryżowy i inne produkty, które warto znać
- Stir-Fry
Kuchnię azjatycką cechuje bogactwo smaków, które potrafią zawładnąć każdym podniebieniem.
Kuchnia azjatycka
Oprócz samego jedzenia kuchnia azjatycka to także cała filozofia żywienia. Według Chińczyków umysł mieści się w żołądku, dlatego pożywienie stanowi niezwykle istotny aspekt mieszkańców Państwa Środka. Z Chin pochodzą podstawowe produkty pojawiające się niemal we wszystkich regionalnych kuchniach na kontynencie azjatyckim. Mowa oczywiście o makaronie, sosie sojowym i tofu. W kuchni chińskiej dania wyróżniają się szybkością przygotowania (wyjątek stanowią pekińskie zupy lecznicze).
W kuchni japońskiej dokłada się starań, by nie mieszać ze sobą zbyt mocno smaków, ani nie przyprawiać dań zbyt mocno tak, aby nie zmieniać specyfiki podstawowego smaku. Takie podejście owocuje potrawami z misternie ułożonych składników. Część skadników kuchni japońskiej uchodzi za mistyczne. Są to np. chrzan wasabi, wodorosty, algi, czy mięso trującej ryby fugu. Kuchnia Japonii to także szereg zasad stosowanych w trakcie spożywania potraw. Przykładowo w trakcie jedzenia jedzenia sushi po każdym kęsie powinno przekąsić się marynowany imbir, który zatrze smak poprzednio spożytej potrawy.
Kuchnia tajska znana jest przede wszystkim z sałatek łączących w sobie przeciwstawne smaki oraz na pozór sprzeczne składniki. Podstawą wielu tajkich dań jest tamaryndowiec, starty korzeń kolendry zmiażdżony wraz z czosnkiem oraz chili, będące podstawowym składnikiem wielu różnych past.
Ostre smaki, starannie przygotowywane potrawy z dużym naciskiem na kolorystykę i estetyczny wygląd to znaki rozpoznawcze kuchni koreańskiej. Jest ona znana z bogactwa składników i przywiązania do tradycji. Dania kuchni koreańskiej serwowane są w małych porcjach, zwykle posypane sezamem. Kuchnia koreańska to zasada 5-ciu smaków. Dania charakteryzuje zestawianie pikantnych i słonych przypraw, do których zalicza się cebulę, paprykę chilli, czosnek, sezam, sos sojowy, ocet i imbir.
W kuchni indyjskiej do jedzenia podchodzi się z oddaniem i czcią. Posiłki zgodnie z zasadami medycyny indyjskiej powinny się wyróżniać równowagą, harmonią i spójnością, ponieważ jedzenie wpływa na ciało, umysł i duszę. Dania robi się pieczołowicie i w całkowitej czystości. Cały proces przyrządzania oparty jest na intuicji i wyczuciu smaku osób przyrządzających posiłki.
Makaron ryżowy i inne produkty, które warto znać
Kuchnia azjatycka to bogactwo przeróżnych smaków. Wśród wielu używanych składników możemy wyróżnić kilka bardzo znanych. Są to m.in.:
- Makaron ryżowy. Jest wyjątkowym produktem o delikatnym smaku. W kuchni azjatyckiej stanowi podstawę wielu dań (np. kultowego Pad Thai)
- Olej sezamowy. Ten popularny w kuchni azjatyckiej składnik jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wystarczy dodać do dania kilka kropel, a smak makaronów, mięs i sałatek będzie odczuwalnie wzbogacony. Z olejem sezamowym dania nabierają wyjątkowego smaku.
- Sos hoisin. Ten słodko-słony sos na bazie śliwek i soi jest stosowany przede wszystkim w daniach kuchni kantońskiej. Chińczycy bardzo lubią łączyć go z kaczką czy warzywami. Sos ten nie pojawia się jednak tylko na chińskich stołach. W kuchni wietnamskiej jest stosowany jako jeden ze składników zupy pho. Dobrze komponuje się też z sajgonkami.
- Wodorosty. Odpowiednio przyprawione wodorosty są pysznym i zdrowym dodatkiem stosowanym często w japońskiej kuchni. Wykorzystuje się je często w sałatkach do ryb lub mięs.
- Sos ostrygowy – świetnie komponuje się z wieprzowiną i wołowiną. Podkreśla smak owoców morza, smażonego łososia, szpinaku czy szparagów. Jest także stosowany do przygotowywania marynaty.
- Mleko kokosowe. Na jego bazie często przygotowuje się treściwe zupy, sosy i desery.
- Sos sojowy – jeden z najważniejszych składników kuchni azjatyckiej, obecnie używany również w kuchniach tradycji zachodniej.
- Sos rybny – jest znanym dodatkiem w krajów Azji Południowo-Wschodniej, używany do doprawienia i dosalania dań oraz używany do marynowania.
Azjatyckie produkty możemy znaleźć na półkach niemal każdego sklepu spożywczego, a potrzebna przyprawa orientalna, której potrzebujemy do przyrządzenia danej potrawy jest dostępna od ręki.
Stir-Fry
Jeśli nie mamy czasu i ochoty stać przy garnkach, ale chcemy zjeść pyszny obiad, dania typu stir fry przychodzą z pomocą. Nazwa pochodzi od 2-óch angielskich słów: stir (mieszać) i fry (smażyć). Polega na krótkim smażeniu w wysokiej temperaturze. Sprawia to, że warzywa pozostają jędrne i chrupkie, a także zachowują przy tym swój intensywny kolor. Mięso z kolei jest soczyste. Oczywiście, by potrawa przygotowywana w ten sposób udała się, powinniśmy przestrzegać paru istotnych zasad.
Biorąc pod uwagę fakt, że opisywana metoda polega na szybkim smażeniu oraz ciągłym mieszaniu, w trakcie gotowania nie będziemy mieli czasu na przygotowywanie produktów. Wszystkie składniki dania musimy mieć wcześniej umyte, pokrojone, posiekane i w zasięgu ręki, byśmy mogli je sprawnie dodawać w trakcie gotowania. Owoce morza, ryby, mięsa, warzywa i inne składniki należy osuszyć i pokroić na kawałki, a ryż lub makaron ugotować i dokładnie odcedzić.
Musimy dobrze rozgrzać głęboką patelnię lub wok, a następnie wlać odrobinę oleju. Do smażenia taką metodą najlepiej używać te oleje, które mają wysoką temperaturę dymienia: olej rzepakowy, ryżowy, sojowy, arachidowy, sezamowy.