Opis Boeuf Stroganow:
Boeuf Stroganow to kombinacja kuchni francuskiej (smażona polędwica z sosem) oraz kuchni rosyjskiej (potrawa podawana z sosem, a nie osobno). Potrawa zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie, który nazywał się Paweł Stroganow. Danie stało się popularne w Polsce pod nazwą Strogonow.
Niezależnie od nazwy jest to połączenie delikatnego mięsa wołowego, pieczarek i cebuli w sosie pomidorowym lub musztardowym. Strogonow to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
500 g polędwicy wołowej
500 ml bulionu drobiowego
2 cebule
350 g pieczarek
150 ml przecieru pomidorowego
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka mąki
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie rozgrzewamy garnek z dodatkiem 1 łyżki oleju. Dodajemy cebulę do garnka, zeszklić do złotego koloru. Dodajemy odrobinę soli.
Następnie pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i również dodajemy do garnka. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Mięso musimy oczyścić z błon. Następnie kroimy je w paski i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Gdy mięso uzyska szary kolor, doprawiamy je solą i przekładamy do garnka.
Następnie do garnka dodajemy bulion. Doprawiamy pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką. Dodajemy również do tego przecier pomidorowy. Całość delikatnie mieszamy ze sobą i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami wody. Mieszamy dokładnie. Całość dodajemy powoli do sosu, cały czas mieszając. Sprawi to, że nasz sos nie będzie taki rzadki.