Boeuf Stroganow

Opis Boeuf Stroganow:

Boeuf Stroganow to kombinacja kuchni francuskiej (smażona polędwica z sosem) oraz kuchni rosyjskiej (potrawa podawana z sosem, a nie osobno). Potrawa zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie, który nazywał się Paweł Stroganow. Danie stało się popularne w Polsce pod nazwą Strogonow.

Niezależnie od nazwy jest to połączenie delikatnego mięsa wołowego, pieczarek i cebuli w sosie pomidorowym lub musztardowym. Strogonow to rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

500 g polędwicy wołowej
500 ml bulionu drobiowego
2 cebule
350 g pieczarek
150 ml przecieru pomidorowego
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka mąki
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie rozgrzewamy garnek z dodatkiem 1 łyżki oleju. Dodajemy cebulę do garnka, zeszklić do złotego koloru. Dodajemy odrobinę soli.

Następnie pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i również dodajemy do garnka. Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

Mięso musimy oczyścić z błon. Następnie kroimy je w paski i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Gdy mięso uzyska szary kolor, doprawiamy je solą i przekładamy do garnka.

Następnie do garnka dodajemy bulion. Doprawiamy pieprzem, mieloną słodką i ostrą papryką. Dodajemy również do tego przecier pomidorowy. Całość delikatnie mieszamy ze sobą i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami wody. Mieszamy dokładnie. Całość dodajemy powoli do sosu, cały czas mieszając. Sprawi to, że nasz sos nie będzie taki rzadki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.