Przepis na Blok czekoladowy

Opis Blok czekoladowy:

Blok czekoladowy, ten smak zna prawie każdy z nas. Blok czekoladowy to słodycz, która robiła furorę w czasach PRL-u. Chociaż w dzisiejszych czasach półki w sklepach uginają się od wielu różnych słodkości, wiele osób nadal przygotowuje samodzielnie własnie ten smakołyk. Ja swój przepis odziedziczyłam po swojej babci i uważam, że robi go najlepiej na świecie.

Składniki:

1 opakowanie mleka w proszku
250 g masła, margaryny
4 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
3 paczki herbatników
bakalie (rodzynki, orzechy)

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewam wodę i wrzucam masło. Następnie dodaję cukier. Wszystkie składniki mieszam pozostawiając na ogniu do momentu połączenia się składników. Odstawiamy masę na bok. W innej misce łączymy ze sobą mleko w proszku i kakao. Tak połączone składniki dodajemy do wcześniej przygotowanej masy z masła. Na końcu dodajemy do tego pokruszone herbatniki (nie mogą być za mocno pokruszone) oraz bakalie. Całość ponownie ze sobą mieszamy. Masa powinna nam wyjść dosyć gęsta.

Na końcu formę wykładam papierem do pieczenia i przelewam gotową masę. Chłodna masę odkładamy do lodówki na ok 2-3 godziny.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here