Opis Bita śmietana :
Bita śmietana to deser, któremu ciężko się oprzeć. Idealnie pasuje prawie do każdego deseru: od ciepłej szarlotki, po gofry, lody, czy gorącą czekoladę, gdzie jest doskonałym dopełnieniem. Nie wyobrażam sobie letniego słodkiego deseru bez bitej śmietany, gdzie idealnie komponuje się ze świeżymi owocami.
Bita śmietana powinna być puszysta, delikatna w smaku i rozpływać się w ustach. Jak właśnie uzyskać taki efekt domowym sposobem? Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.
Składniki:
250 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
1 czubata łyżka cukru pudru (lub innego słodzika wedle uznania)
Sposób przygotowania:
Zanim przystąpimy do przygotowywania bitej śmietany, przedstawiam Wam kilka ważnych wskazówek. Po pierwsze pamiętajmy, żeby śmietana była zawsze bardzo dobrze schłodzona (minimum 1 godzina w lodówce przed ubijaniem). Po drugie podczas ubijania śmietana może chlapać, dlatego też używajmy do tego wysokiego naczynia. I po trzecie, jeżeli chcemy by śmietana się szybciej ubiła, należy schłodzić również używaną miskę oraz końcówki miksera lub trzepaczkę.
Przystępujemy do przygotowywania bitej śmietany. Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy łyżkę cukru pudru lub innego słodzika. Całość dalej ubijamy, aż śmietana zrobi się sztywna.
Śmietana będzie najsmaczniejsza zaraz po przygotowaniu. Jednak jeżeli przygotowujemy ją na później, to najlepiej przechowywać max. 4-5 godzin, po tym czasie zacznie nam opadać i nie będzie puszysta.