Opis Biszkopt:
Biszkopt to miesamowicie pyszne i klasyczne ciasto. Znamy je z niedzielnych obiadów u naszych babć, a także kojarzymy z domu rodzinnego. Dziś parę patentów na udane wypiek ciasta biszkoptowego. Poniżej bezcenne porady, by był to smaczny i złocisty deser, a także przepis, który zawsze się udaje.
Oto kilka rad, które pozwolą Wam upiec idealny biszkopt:
Odpowiedni Czas:
Biszkopt powinno przygotowywać się szybko. Zbytnie wydłużanie tej czynności w czasie powoduje opadanie ciasta podczas pieczenia. Pamiętajmy też, aby w trakcie ucierania ciasta nie stukać o krawędź miski, by nie „siadło”.
Smarowanie tortownicy:
Jeżeli jajka przeznaczone do biszkoptu włożymy na pięć minut do ciepłej wody to ciasto będzie bardziej puszyste. Masło lub margaryna, z których ucieramy biszkopt, powinny mieć temperaturę pokojową.
Właściwa temperatura:
Ciasto biszkoptowe powinno piec się w temperaturze od 160 do 180 stopni. Po upieczeniu zanim wyjmiemy ciasto należy pozostawić je na chwilę w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, by nie opadło.
Dokładnie odmierzanie składników:
Warto ściśle według przepisu stosować proporcje podanych składników, ponieważ właśnie to jest jeden z istotnych elementów, który decyduje o udanym biszkopcie.
Polecamy również inne nasze przepisy na ciasta
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru – dla ułatwienia sobie pracy cukier rozdrabniam w młynku
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać razem.. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier ( stopniowo ).
Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając na najniższych obrotach.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać łyżkę wody i wymieszać wszystko łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wlać przygotowane ciasto.
Piec w temp.180 °C ok. 35-40 minut (do suchego patyczka ). upieczeniu biszkopt będzie miękki, pachnący i cudowny w smaku. Czekamy na wasze komentarze, jak wyszedł Wam ten słodki przysmak.