Biszkopt

Opis Biszkopt:

Biszkopt to miesamowicie pyszne i klasyczne ciasto. Znamy je z niedzielnych obiadów u naszych babć, a także kojarzymy z domu rodzinnego. Dziś parę patentów na udane wypiek ciasta biszkoptowego. Poniżej bezcenne porady, by był to smaczny i złocisty deser, a także przepis, który zawsze się udaje.
Oto kilka rad, które pozwolą Wam upiec idealny biszkopt:

Odpowiedni Czas:

Biszkopt powinno przygotowywać się szybko. Zbytnie wydłużanie tej czynności w czasie powoduje opadanie ciasta podczas pieczenia. Pamiętajmy też, aby w trakcie ucierania ciasta nie stukać o krawędź miski, by nie „siadło”.

Smarowanie tortownicy:

Jeżeli jajka przeznaczone do biszkoptu włożymy na pięć minut do ciepłej wody to ciasto będzie bardziej puszyste. Masło lub margaryna, z których ucieramy biszkopt, powinny mieć temperaturę pokojową.

Właściwa temperatura:

Ciasto biszkoptowe powinno piec się w temperaturze od 160 do 180 stopni. Po upieczeniu zanim wyjmiemy ciasto należy pozostawić je na chwilę w piekarniku z otwartymi drzwiczkami, by nie opadło.

Dokładnie odmierzanie składników:

Warto ściśle według przepisu stosować proporcje podanych składników, ponieważ właśnie to jest jeden z istotnych elementów, który decyduje o udanym biszkopcie.

Polecamy również inne nasze przepisy na ciasta

Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru – dla ułatwienia sobie pracy cukier rozdrabniam w młynku
1 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać razem.. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier ( stopniowo ).
Wrzucać po jednym żółtku cały czas ubijając na najniższych obrotach.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać łyżkę wody i wymieszać wszystko łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wlać przygotowane ciasto.
Piec w temp.180 °C ok. 35-40 minut (do suchego patyczka ). upieczeniu biszkopt będzie miękki, pachnący i cudowny w smaku. Czekamy na wasze komentarze, jak wyszedł Wam ten słodki przysmak.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.