Opis:

Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy!

Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej
200 g boczku
1 kg wieprzowego mięsa
200 g kiełbasy
200 g suszonych grzybów
2 marchewki
3 cebule
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, czarny pieprz
Ziele angielskie, liście laurowe
Kilka łyżek oliwy
Majeranek, kminek

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną kroimy i wkładamy do dużego garnka. Następnie białą kapustę szatkujemy i dorzucamy do kiszonej.Zalewamy wrzątkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez ok. 1 godzinę, aż zmięknie.

Suszone grzyby wrzucamy do miski i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na bok.

Marchewkę obieramy i kroimy w słupki lub możemy zetrzeć na tarce. Następnie dodajemy ją do kapusty.

Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na rumiano.

W oddzielnym garnku musimy zagotować wodę i wrzucamy do niej mięso. Gotujemy przez ok. 20 minut i następnie mięso odcedzamy. Mięso kroimy w spora kostkę i również podsmażamy na patelni.

Gdy kapusta jest już miękka dodajemy do niej pokrojone w kostkę grzyby, mięso oraz cebulkę z kiełbasą.

Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Jeżeli będzie za dużo wody, możemy część odlać. Po tym czasie bigos doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem. Dodajemy również przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze na małym ogniu przez chwilę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here