Opis Bezglutenowe kokosanki:
Bezglutenowe kokosanki to idealny deser dla wszystkich miłośników kokosa. W dzisiejszych czasach bardzo dużo osób, które znam stosują dietę bezglutenową. Niektórzy stosują ją z wyboru, ale zdecydowana większość z powodu choroby, która nie toleruje glutenu.
Gluten – często zadajemy sobie pytanie co to w sumie jest i komu szkodzi. Gluten to białko występujące w pszenicy i jej odmianach, a także w życiu i jęczmieniu. Produkty dzięki niemu uzyskują pożądaną konsystencję i smak. Gluten jednak jest tolerowany przez większość ludzi. U niektórych może wywoływać niepożądane reakcje organizmu, za które odpowiada wchodząca w jego skład gliadyna.
Przepis na bezglutenowe kokosanki nie różnią się w smaku niczym od tradycyjnych kokosanek. Przepis jest bardzo prosty i szybki, ale z pewnością zasmakuje naszym najbliższym.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki:
200 g wiórków kokosowych
110 g ksylitolu (można użyć zwykły cukier puder)
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
70 g masła
Kilka kropel aromatu waniliowego
Opis przygotowania:
Zaczynamy od nagrzania piekarnika, ustawiamy na termoobieg i temperaturę 170 stopni.
Następnie w małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego kilka kropel aromatu waniliowego, cukier (ksylitol lub cukier puder) oraz wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy.
Do powstałej masy białkowej stopniowo dodajemy masę kokosową, cały czas mieszając. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Następnie formujemy niewielkie kokosowe kuleczki. Gotowe kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między kuleczkami.
Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż się delikatnie zarumienią.
Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku, wtedy znacznie miękną.