Opis:

Beza to słodki wyrób cukierniczy wykonany z masy białek z kurzych jaj oraz cukru pudru. Beza używana jest do ciast i tortów. Wykonanie idealnej oraz pysznej bezy jest trudne. Nie przejmujcie się, że nawet używając ciągle tego samego przepisu one nigdy nie wychodzą takie same. Bezy są kapryśne. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem i nauki wyrabiania idealnej bezy.

Składniki:

4 jajka (oddzielone same białka)
240 g drobnego cukru
Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Białka najlepiej ogrzać do temperatury pokojowej przed użyciem.

Białka wrzucamy do miski i ubijamy trzepaczką do białek. Gdy białka się lekko spienią, dodajemy szczyptę soli. Kontynuować ubijanie na wysokich obrotach, do momentu otrzymania gęstej i sztywnej piany. Musimy uważać aby białka się nie zważyły (zaczną podchodzić płynem). Gdy tak się stanie cały proces trzeba zaczynać od nowa.

Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier. Należy go dodawać niewielkimi partiami, cały czas miksując na wysokich obrotach. Uwaga aby nie dodawać od razu całego cukru. Piana zrobi się wtedy rzadka i bezy z niej nie wyjdą. Większość cukru musi się rozpuścić. Idealna piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyciskamy okrągłe beziki, wielkość bezików możemy sami dowolnie ustalać wedle uznania.

Bezy pieczemy w piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) w temperaturze 140 stopni przez 50-60 minut. Gotowe bezy powinny być chrupiące z wierzchu, ale piankowe lub klejące w środku. Jeżeli bezy wychodzą kremowe a nie śnieżnobiałe należy obniżyć temperaturę piekarnika.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here