Opis Beszamel:
Beszamel jest to rodzaj sosu. Jak wiele książek głosi został wymyślony przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. To idealny dodatek do zapiekanki, pizzy, makaronu lub dania mięsnego. Stanowi zwykle dodatek do dań z makaronem, jest podstawowym składnikiem klasycznego włoskiego lasagne z mięsno-pomidorowym farszem.
Wielu osobom wydaje się, że bardzo trudno go zrobić, a jak jest naprawdę? W rzeczywistości to nic skomplikowanego. Poznaj mój przepis, a z pewnością już nigdy nie będzie to dla Ciebie trudne.
Beszamel, znany również jako sos beszamelowy lub biały sos. Według mnie jest to zaraz obok sosu pomidorowego, holenderskiego, veloute oraz demi-glace, jeden z pięciu podstawowych sosów, które powinien znać każdy kucharz.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy.
Składniki:
3 łyżki mąki pszennej
50 g masła
2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki soli, pieprzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
W małym rondelku na małej mocy palnika roztapiamy masło. Gdy już masło będzie płynne dodajemy mąkę. Dodajemy stopniowo, ciągle mieszając zawartość rondelka. Panik cały czas musi być na minimalnej mocy.
Łyżką rozetrzyj ewentualne grudki z mąki. Następnie, gdy masa będzie już gładka wlewamy całe mleko. Wcześniej podgrzewam lekko mleko do temperatury około 45 stopni. Dzięki temu masło zachowuje swoją strukturę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie zwiększamy moc palnika i nadal mieszamy sos.
Sos należy mieszać tak długo, aż zgęstnieje. Może to potrwać około 5-10 minut. Pod koniec sprawdź, czy smak jest dla Ciebie odpowiedni. Ewentualnie można dodać więcej przypraw.
Sos beszamelowy jest gotowy do użycia od razu po wyłączeniu palnika.