Opis:

Pyszne, szybkie, a przede wszystkim dużo zdrowsze niż te ze sklepu. Domowe batoniki z musli, które można przygotować w wielu wariantach.

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki miodu
1/4 szklanki poszatkowanych orzechów laskowych
3/4 szklanki poszatkowanych migdałów
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka suszonych moreli
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę z wysokim brzegiem smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, który również smarujemy masłem.

Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz orzechy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i następnie wysypujemy na blaszkę i uklepujemy. Blaszkę wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy a temperaturę zmniejszamy do temperatury 150 stopni.

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy cukier, masło oraz miód. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Dodajemy do tego cukier waniliowy, sól oraz cynamon. Do dużej miski wrzucamy płatki oraz przygotowaną mieszankę. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy suszone owoce, ponownie całość mieszamy ze sobą i wszystkie składniki wysypujemy na blaszkę. Baton powinien mieć 2 cm wysokości, więc ręce moczymy w wodzie i dokładnie wygładzamy powierzchnię. Dociskamy mocno wszystkie składniki, nigdzie nie może być pustej powierzchni.

Całość pieczemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po wyciągnięciu baton będzie jeszcze miękki więc musimy odczekać minimum 2 godziny, żeby nabrał twardości. Po tym czasie baton dowolnie dzielimy wedle uznania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here