Przepis na batony musli

Opis batony musli:

Batony musli są pyszne, szybkie, a przede wszystkim dużo zdrowsze niż te ze sklepu. Domowe batoniki z musli, które można przygotować w wielu wariantach.

Jest lekko twardawy, ciągnący, lepki, doskonały dla kogoś, kto się spieszy do pracy, a jednak nie chce wychodzić bez śniadania. Batonik musli będzie idealną opcją na zdrową przekąskę. Domowe batony musli zastąpią nam nawet sklepowe musli jako dodatek do jogurtu. Batony możemy pokruszyć do jogurtu i podawać z owocami.

Jeżeli Wasze dzieci uwielbiają słodycze i nie możecie ich powstrzymać od podjadania. Polecam przygotowanie im domowych batoników musli. Na pewno zaspokoją każdego łasucha a będzie to zdrowszy zamiennik sklepowych słodyczy dla dzieci.

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki miodu
1/4 szklanki poszatkowanych orzechów laskowych
3/4 szklanki poszatkowanych migdałów
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka suszonych moreli
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę z wysokim brzegiem smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, który również smarujemy masłem.

Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz orzechy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i następnie wysypujemy na blaszkę i uklepujemy. Blaszkę wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy a temperaturę zmniejszamy do temperatury 150 stopni.

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy cukier, masło oraz miód. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia. Dodajemy do tego cukier waniliowy, sól oraz cynamon. Do dużej miski wrzucamy płatki oraz przygotowaną mieszankę. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy suszone owoce, ponownie całość mieszamy ze sobą i wszystkie składniki wysypujemy na blaszkę. Baton powinien mieć 2 cm wysokości, więc ręce moczymy w wodzie i dokładnie wygładzamy powierzchnię. Dociskamy mocno wszystkie składniki, nigdzie nie może być pustej powierzchni.

Całość pieczemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po wyciągnięciu baton będzie jeszcze miękki więc musimy odczekać minimum 2 godziny, żeby nabrał twardości. Po tym czasie baton dowolnie dzielimy wedle uznania.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here