Przepis na Barszcz ukraiński

Opis barszcz ukraiński:

Barszcz ukraiński – na tradycyjny barszcz nie ma 1 stałego przepisu. Każdy jest inny i pyszny. Sekret udanego barszczu tkwi w odpowiednio przygotowanych składnikach.

Nie ma znaczenia jak go przygotujemy. Najważniejsze żeby zawsze dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć doskonały kolor – intensywny buraczkowy, a nie pomarańczowy czy bladoróżowy!

Składniki:

500 g mięsa wołowego z kością
4 średniej wielkości buraki
4 ziemniaki
2 średnie marchewki
1/4 włoskiej kapusty
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki masła
1 korzeń pietruszki
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
Ziarna pieprzu
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania wywaru. Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Musimy pilnować żeby usuwać z powierzchni powstające szumowiny. Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej.

Buraki obieramy i musimy je zetrzeć na tarce o większych oczkach. Na patelnię dodajemy buraki, przecier pomidorowy, ocet, olej i cukier. Zalewamy odrobiną gotującego się bulionu i dusimy, aż buraki będą miękkie.

Na oddzielnej patelni musimy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Natomiast kapustę szatkujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy ziemniaki, które musimy zagotować. Następnie dodajemy kapustę i gotujemy przez 15-20 minut.

Do wywaru dodajemy zawartość obu patelni. Dodajemy do tego liść laurowy oraz ziele angielskie i ziarenka pieprzu (3-4). Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dalej gotujemy.

Musimy przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Powinna nam powstać gęsta masa bez grudek. Dodaj trochę zupy i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy otrzymamy odpowiednią konsystencję, dodajemy ją do wywaru.

Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Podajemy na ciepło i przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here