Barszcz ukraiński

Opis barszcz ukraiński:

Barszcz ukraiński – na tradycyjny barszcz nie ma 1 stałego przepisu. Każdy jest inny i pyszny. Sekret udanego barszczu tkwi w odpowiednio przygotowanych składnikach.

Nie ma znaczenia jak go przygotujemy. Najważniejsze żeby zawsze dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć doskonały kolor – intensywny buraczkowy, a nie pomarańczowy czy bladoróżowy! Sprawdź również inne nasze przepisy na zupy.

Składniki:

500 g mięsa wołowego z kością
4 średniej wielkości buraki
4 ziemniaki
2 średnie marchewki
1/4 włoskiej kapusty
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki masła
1 korzeń pietruszki
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
Ziarna pieprzu
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania wywaru. Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Musimy pilnować żeby usuwać z powierzchni powstające szumowiny. Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej.

Buraki obieramy i musimy je zetrzeć na tarce o większych oczkach. Na patelnię dodajemy buraki, przecier pomidorowy, ocet, olej i cukier. Zalewamy odrobiną gotującego się bulionu i dusimy, aż buraki będą miękkie.

Na oddzielnej patelni musimy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Natomiast kapustę szatkujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy ziemniaki, które musimy zagotować. Następnie dodajemy kapustę i gotujemy przez 15-20 minut.

Do wywaru dodajemy zawartość obu patelni. Dodajemy do tego liść laurowy oraz ziele angielskie i ziarenka pieprzu (3-4). Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dalej gotujemy.

Musimy przygotować zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, do którego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Powinna nam powstać gęsta masa bez grudek. Dodaj trochę zupy i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy otrzymamy odpowiednią konsystencję, dodajemy ją do wywaru.

Na sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Podajemy na ciepło i przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.