Przepis na barszcz czerwony

Opis barszcz czerwony:

Barszcz czerwony to nieodłączny element Świąt w każdym polskim domu. Wigilijny barszcz jest intensywnie czerwony, pachnący i lekko pikantny. Barszcz czerwony idealnie komponuje się z dodatkiem uszek, pasztecików z farszem lub z bułeczkami. Takiego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnych stołach.

Składniki:

400 g żeberek
6 buraków
2 marchewki
2 pietruszki
Seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
Ziele angielskie, liść laurowy
Natka pietruszki
Majeranek
Sól, pieprz
1 cytryna

Sposób przygotowania:

Na początku żeberka myjemy i wkładamy do dużego garnka. Do tego dodajemy obrane 3 ząbki czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie. Wszystko zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy przez 25-30 minut.

W tym czasie marchewkę, buraki, seler, pietruszkę oraz cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części. Tak przygotowane warzywa dodajemy do wywaru. Całość gotujemy przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy żeberka i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Barszcz przecedzamy i usuwamy wszystkie warzywa. Pozostaje nam jednolity wywar. Pod koniec gotowania do zupy wyciskamy sok z połowy cytryny. Na końcu zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem.

Barszcz podajemy z dodatkiem posiekanej pietruszki. Podajemy również z uszkami lub pasztecikami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.