Bardzo słodkie wino doskonale podkreśli smak deserów, sałatek i dań z makaronu. Produkowane jest zarówno z winogron białych, jak i czerwonych a najczęściej stosowaną metodą produkcji jest fermentacja soku wyciśniętego z winogron, przy czym mogą to być winogrona podsuszane lub późno zbierane. O poziomie słodyczy decyduje jednak głównie stężenie cukru resztkowego powstającego na etapie namaczania w moszczu. Nie bez znaczenia jest także czas przerwania fermentacji oraz stężenie alkoholu w chwili zakończenia procesu.

Z czym podawać bardzo słodkie wino?

Słodkie wino najczęściej podawane jest do deserów, lodów i ciast. Idealnie smakuje dobrze schłodzone, a więc sprawdza się także do lekkich przekąsek. Orzeźwiające wino podkreśli smak sałatek, także owocowych. Bardzo słodkie wino można podawać również z daniami mięsnymi oraz przysmakami kuchni azjatyckiej, dla której charakterystyczne są słodko-kwaśne smaki oraz pikantne przyprawy. Wina słodkie pasują także do deski serów, a najlepiej degustować je przegryzając sery o łagodnym smaku. Wina słodkie należy serwować w temperaturze od 8 do 12 stopni Celsjusza w kieliszku, którego ścianki zwężają się ku górze, co pozwoli na lepszą koncentrację aromatów. Dzięki wysokiej nóżce wino w kieliszku nie będzie się nagrzewać.

A może wino japońskie?

Egzotyczny smak win japońskich różni się diametralnie od win pochodzących z europejskich winnic. Znamienne jest to, że do produkcji win rzadko korzysta się z winogrona – częściej są to inne owoce i co ciekawe także ryż. Wynika to poniekąd z faktu, że specyficzny klimat panujący w Japonii niemożliwa hodowle winorośli, a trunki wytwarzane z winogrona trafiają głównie na krajowy rynek. Dostępne na wina japońskie eszampan to wina wytwarzane ze śliwki na bazie Sake. Klasyczne wino japońskie to Choya powstająca z ume, czyli zielonych śliwek. Choya ma nieco bursztynowy kolor i aksamitną strukturę. Cechuje się słodkim smakiem i może stanowić dodatek do koktajli oraz bazę na aperitif. Wina śliwkowe to świetna alternatywa dla bardzo słodkich win, ponieważ są od nich mniej kaloryczne. Ponadto śliwka jest znana z dobroczynnego wpływu na układ trawienny i zachowuje te właściwości także pod postacią wina. 

Winami słodkimi z pewnością nie są wina ryżowe, które cechują się kwasowością i zaliczane są do kategorii win wytrawnych o dość intensywnym smaku. Na E-Szampan kupić można także miniaturki alkoholi, idealne do drinków i koktajli. Jest to świetny sposób na przetestowanie trunku przed zakupem większej ilości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.