Bardzo słodkie wino doskonale podkreśli smak deserów, sałatek i dań z makaronu. Produkowane jest zarówno z winogron białych, jak i czerwonych a najczęściej stosowaną metodą produkcji jest fermentacja soku wyciśniętego z winogron, przy czym mogą to być winogrona podsuszane lub późno zbierane. O poziomie słodyczy decyduje jednak głównie stężenie cukru resztkowego powstającego na etapie namaczania w moszczu. Nie bez znaczenia jest także czas przerwania fermentacji oraz stężenie alkoholu w chwili zakończenia procesu.
Z czym podawać bardzo słodkie wino?
Słodkie wino najczęściej podawane jest do deserów, lodów i ciast. Idealnie smakuje dobrze schłodzone, a więc sprawdza się także do lekkich przekąsek. Orzeźwiające wino podkreśli smak sałatek, także owocowych. Bardzo słodkie wino można podawać również z daniami mięsnymi oraz przysmakami kuchni azjatyckiej, dla której charakterystyczne są słodko-kwaśne smaki oraz pikantne przyprawy. Wina słodkie pasują także do deski serów, a najlepiej degustować je przegryzając sery o łagodnym smaku. Wina słodkie należy serwować w temperaturze od 8 do 12 stopni Celsjusza w kieliszku, którego ścianki zwężają się ku górze, co pozwoli na lepszą koncentrację aromatów. Dzięki wysokiej nóżce wino w kieliszku nie będzie się nagrzewać.
A może wino japońskie?
Egzotyczny smak win japońskich różni się diametralnie od win pochodzących z europejskich winnic. Znamienne jest to, że do produkcji win rzadko korzysta się z winogrona – częściej są to inne owoce i co ciekawe także ryż. Wynika to poniekąd z faktu, że specyficzny klimat panujący w Japonii niemożliwa hodowle winorośli, a trunki wytwarzane z winogrona trafiają głównie na krajowy rynek. Dostępne na wina japońskie eszampan to wina wytwarzane ze śliwki na bazie Sake. Klasyczne wino japońskie to Choya powstająca z ume, czyli zielonych śliwek. Choya ma nieco bursztynowy kolor i aksamitną strukturę. Cechuje się słodkim smakiem i może stanowić dodatek do koktajli oraz bazę na aperitif. Wina śliwkowe to świetna alternatywa dla bardzo słodkich win, ponieważ są od nich mniej kaloryczne. Ponadto śliwka jest znana z dobroczynnego wpływu na układ trawienny i zachowuje te właściwości także pod postacią wina.
Winami słodkimi z pewnością nie są wina ryżowe, które cechują się kwasowością i zaliczane są do kategorii win wytrawnych o dość intensywnym smaku. Na E-Szampan kupić można także miniaturki alkoholi, idealne do drinków i koktajli. Jest to świetny sposób na przetestowanie trunku przed zakupem większej ilości.