Opis:

Baklava, możemy również używać spolszczonej nazwy bakława. Jest to deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, greckiej jak i wielu innych bałkańskich kuchniach. Baklava to bardzo słodkie ciasto, które jest wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Całość oblewa się syropem cukrowym lub miodowym.

Składniki:

500 g ciasta filo
370 g drobno posiekanych orzechów
70 g posiekanych migdałów
50 g drobno posiekanych pistacji
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1 sok z cytryny
1 szklanka wody
1/2 szklanki miodu

 

Sposób przygotowania:

Na początku należy przygotować syrop, ponieważ musi mocno wystygnąć. Do garnka z wodą dodajemy cukier, sok z cytryny oraz miód. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Syrop doprowadzamy do zagotowania i następnie jeszcze gotujemy przez ok 3 minuty. Gotowy syrop odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Do miski wrzucamy migdały, orzechy, cynamon oraz 1/2 szklanki cukru. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W małym rondelku rozpuszczamy masło z olejem. Formę do ciasta smarujemy delikatnie masłem. Na dół formy wykładamy jeden płat ciasta filo. Następnie pędzelkiem smarujemy go mieszanka masła i oleju. Na spód w sumie wykładamy 8 takich warstw ciasta posmarowanych masłem i olejem. Na to wykładamy połowę przygotowanej masy z orzechów. Następnie wykładamy kolejne 4 warstwy ciasta, każda wysmarowana masłem. Wykładamy pozostałą masę z orzechów i ponownie układamy 10 warstw ciasta, każde wysmarowane masłem.

Musimy pamiętać żeby ciasto pokroić przed upieczeniem. Później będzie trudno man go kroić. Ciasto kroimy w kwadraty lub trójkąty.

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy prze ok. 40 minut, aż ciasto się „zezłoci”. Po wyjęciu z piekarnika ciasto od razu równomiernie polewamy przygotowanym wcześniej syropem. Ozdabiamy drobno posiekanymi pistacjami. Ciasto pozostawiamy do ostudzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here