baklava przepis

Opis baklava przepis:

Baklava przepis, możemy również używać spolszczonej nazwy bakława. Jest to deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, greckiej jak i wielu innych bałkańskich kuchniach. Jest to bardzo słodkie ciasto, które jest wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Całość oblewa się syropem cukrowym lub miodowym.baklava przepis który zachwyci Ciebie i Twoich znajomych! Sprawdź również inne nasze przepisy kuchni tureckiej.

Składniki:

500 g ciasta filo
370 g drobno posiekanych orzechów
70 g posiekanych migdałów
50 g drobno posiekanych pistacji
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1 sok z cytryny
1 szklanka wody
1/2 szklanki miodu

 

Sposób przygotowania:

Na początku należy przygotować syrop, ponieważ musi mocno wystygnąć. Do garnka z wodą dodajemy cukier, sok z cytryny oraz miód. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Syrop doprowadzamy do zagotowania i następnie jeszcze gotujemy przez ok 3 minuty. Gotowy syrop odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Do miski wrzucamy migdały, orzechy, cynamon oraz 1/2 szklanki cukru. Wszystkie produkty mieszamy ze sobą. W małym rondelku rozpuszczamy masło z olejem. Formę do ciasta smarujemy delikatnie masłem. Na dół formy wykładamy jeden płat ciasta filo. Następnie pędzelkiem smarujemy go mieszanka masła i oleju. Na spód w sumie wykładamy 8 takich warstw ciasta posmarowanych masłem i olejem. Na to wykładamy połowę przygotowanej masy z orzechów. Następnie wykładamy kolejne 4 warstwy ciasta, każda wysmarowana masłem. Wykładamy pozostałą masę z orzechów i ponownie układamy 10 warstw ciasta, każde wysmarowane masłem.

Musimy pamiętać żeby ciasto pokroić przed upieczeniem. Później będzie trudno man go kroić. Ciasto kroimy w kwadraty lub trójkąty.

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy prze ok. 40 minut, aż ciasto się “zezłoci”. Po wyjęciu z piekarnika ciasto od razu równomiernie polewamy przygotowanym wcześniej syropem. Ozdabiamy drobno posiekanymi pistacjami. Postawiamy do ostudzenia.

Uwaga: Pamiętajcie o tym że niektóre osoby mogą mieć uczulenie na orzechy! Dlatego też warto przed podaniem uprzedzić swoich gości czy też znajomych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.