Babka piaskowa

Opis Babka piaskowa:

Babka piaskowa to tradycyjne ciasto, które najczęściej przygotowujemy na święta Wielkanocne. Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, a do tego nieziemsko pyszna.

W internecie znalazłam wiele różnorodnych przepisów. Mogę wręcz stwierdzić, że ile kucharek, tyle przepisów. Możemy znaleźć przepis na tradycyjną babkę polaną lukrem bądź posypaną cukrem pudrem. Znalazłam również babkę w wersji dwukolorowej jak i w wersji kakaowej. Zawsze wychodzi jednak pyszna i zachwyca wszystkich moich gości.

W związku ze zbliżającymi się świętami, czyli Wielkanoc postanowiłam dodać przepis na prawdziwą klasykę.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta oraz inne przepisy na Wielkanoc.

Składniki:

190 g skrobi ziemniaczanej
170 g mąki pszennej
190 g cukru drobnego
4 duże jajka
230 g oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna

Składniki na lukier:

120 g cukru pudru
18 g soku z cytryny lub wody

Opis przygotowania:

Do mniejszej miski dodajemy mąkę pszenną, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz skrobię ziemniaczaną. Wszystkie składniki sypie dokładnie mieszamy ze sobą. Najlepiej użyć do tego zwykłą łyżkę lub trzepaczkę.
Następnie do dużej miski (ja używam zawsze metalowej) dodajemy drobny cukier i wbijamy do tego jajka. Cukier z jajkami ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty. Powinniśmy utrzymać jasny puch, a cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
Zmniejszamy obroty miksera. Następnie do masy jajecznej wlewamy stopniowo olej roślinny. Po dodania oleju wyłączamy mikser. Następnie dodajemy do tego również mieszankę składników suchych. Całość mieszamy przy pomocy zwykłej łyżki.
Cytrynę dokładnie myjemy. Następnie ścieramy z niej skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Skórkę oraz sok dodajemy do masy i mieszamy.
Formę do babki smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie gotową masę przelewamy do przygotowanej formy.
Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy przez około 55 minut. Po około 45 minutach sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchylamy drzwi piekarnika i wbijamy w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.
Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z pieca.
Następnie przygotowujemy lukier. Do miseczki wlewamy 3 łyżki soku z cytryny lub wody, jeśli planujesz zrobić zwykły, biały lukier. Dodajemy również 10 łyżek cukru pudru.Lukier nie powinien być gęstszy niż ciepły budyń.
Babki polecam wyjmować z foremek jeszcze ciepłe. Ostrożnie wyjmujemy babkę z formy i przekładamy je na kratkę do przestudzenia. Po przestudzeniu babkę piaskową oblewamy przygotowanym wcześniej lukrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.