Przepis na Babeczki z żurawiną

Opis babeczki z żurawiną:

Babeczki z żurawiną, to pyszny, łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Babeczki z żurawiną to połączenie kwaśnego i słodkiego smaku w małej babeczce.

Składniki:

250 g mąki pszennej
125 ml mleka
100 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
175 g cukru pudru
2 jajka
250 g świeżych żurawin
Szczypta soli
3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy do tego szczyptę soli. Żurawinę dokładnie myjemy i oprószamy cukrem. Jeżeli wolicie bardziej kwaśny smak żurawiny, nie musicie używać do tego cukru.

Masło, cukier wanilinowy i cukier puder ucieramy mikserem na gładka masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo jajka i mleko. Utartą masę łączymy z z  suchymi składnikami. Na końcu dodajemy do tego żurawinę. Wszystkie składniki musimy dokładnie połączyć ze sobą.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto przekładamy prawie do pełna papilotek. Pieczemy przez 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Po ostudzeniu możemy delikatnie oprószyć babeczki cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here