Opis Amerykański burger z sadzonym jajem:
Amerykański burger z sadzonym jajem to pyszne połączenie klasyki z nowoczesnością. Jest to duży kawał soczystego mięsa z jajeczną pierzynką oraz dodatkiem pysznego i chrupiącego bekonu. Dopełnieniem smaku jest pokrojony w plastry pomidor oraz ser cheddar, który pysznie roztapia się na mięsie.
Burger mimo swojej kaloryczności, najlepiej smakuje wykonany własnoręcznie w swojej domowej kuchni. Wykonany przez nas samych pachnie i smakuje fantastycznie. Taki burger może być idealnym pełnowartościowym daniem obiadowym bądź też pyszną kolacją.
Jajo sadzone w burgerze dodaje mu niesamowitego smaku. Jest przepyszny i z pewnością zasmakuje wszystkim koneserom fast foodów.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
2 bułki do burgerów
400 g zmielonej wołowiny (po 200 g na burgera)
Kilka plastrów sera cheddar
2 duże jajka
Sałata lodowa
1 duży pomidor, pokrojony w cienkie plastry
Sos barbecue
Kilka plastrów boczku
Sól, pieprz
Majonez
Opis przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania boczku. Na rozgrzanej patelni smażymy bekon z każdej strony, aż się zarumieni i będzie chrupiący.
Następnie mięso wołowe przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z nich kotlety (każdy po 200 g) i smażymy na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu. Smażymy z każdej strony po około 3 minuty.
Po przełożeniu mięsa na drugą stronę, na stronę już usmażoną kładziemy po plasterku sera i czekamy, aż się roztopi.
Następnie na oddzielnej patelni smażymy jajka, tak aby białko było całkowicie ścięte, a żółtko cały czas płynne.
Bułki grillujemy w piekarniku lub na patelni, jeśli mamy jeszcze jakąś dodatkową patelnię.
Następnie spód bułki smarujemy majonezem. Kolejno układamy sałatę, plastry pomidora oraz mięso mielone z roztopionym serem. Następnie na to kładziemy plastry bekonu i następnie jajo sadzone. Następnie na samym końcu górną część bułki smarujemy sosem barbecue, po czym zamykamy naszego burgera.