Amerykański burger z sadzonym jajem

Opis Amerykański burger z sadzonym jajem:

Amerykański burger z sadzonym jajem to pyszne połączenie klasyki z nowoczesnością. Jest to duży kawał soczystego mięsa z jajeczną pierzynką oraz dodatkiem pysznego i chrupiącego bekonu. Dopełnieniem smaku jest pokrojony w plastry pomidor oraz ser cheddar, który pysznie roztapia się na mięsie.

Burger mimo swojej kaloryczności, najlepiej smakuje wykonany własnoręcznie w swojej domowej kuchni. Wykonany przez nas samych pachnie i smakuje fantastycznie. Taki burger może być idealnym pełnowartościowym daniem obiadowym bądź też pyszną kolacją.

Jajo sadzone w burgerze dodaje mu niesamowitego smaku. Jest przepyszny i z pewnością zasmakuje wszystkim koneserom fast foodów.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

2 bułki do burgerów
400 g zmielonej wołowiny (po 200 g na burgera)
Kilka plastrów sera cheddar
2 duże jajka
Sałata lodowa
1 duży pomidor, pokrojony w cienkie plastry
Sos barbecue
Kilka plastrów boczku
Sól, pieprz
Majonez

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania boczku. Na rozgrzanej patelni smażymy bekon z każdej strony, aż się zarumieni i będzie chrupiący.

Następnie mięso wołowe przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z nich kotlety (każdy po 200 g) i smażymy na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu. Smażymy z każdej strony po około 3 minuty.

Po przełożeniu mięsa na drugą stronę, na stronę już usmażoną kładziemy po plasterku sera i czekamy, aż się roztopi.

Następnie na oddzielnej patelni smażymy jajka, tak aby białko było całkowicie ścięte, a żółtko cały czas płynne.

Bułki grillujemy w piekarniku lub na patelni, jeśli mamy jeszcze jakąś dodatkową patelnię.

Następnie spód bułki smarujemy majonezem. Kolejno układamy sałatę, plastry pomidora oraz mięso mielone z roztopionym serem. Następnie na to kładziemy plastry bekonu i następnie jajo sadzone. Następnie na samym końcu górną część bułki smarujemy sosem barbecue, po czym zamykamy naszego burgera.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.